Autorijden met een (ICD kastje) kan een lastige uitdaging zijn door allerlei wetten en regels. Hierdoor is het lastig om te weten hoe en wanneer u weer veilig achter het stuur kunt stappen. Gelukkig weet u straks met de juiste informatie en tips wat u kunt verwachten. In dit artikel leest u alles wat u moet weten over autorijden als ICD-drager, zodat u weer veilig en snel de weg op kunt.
Wat zegt de wet over autorijden met een ICD?
Volgens de wet mag u alleen autorijden onder bepaalde voorwaarden als u een aandoening heeft waarbij bewustzijnsverlies kan optreden. Hieronder vallen ook dragers van een ICD. Als u wilt autorijden, dan moet u volgens de wet “rijgeschikt” zijn. Dit betekent dat u zowel lichamelijk als geestelijk in staat moet zijn om veilig te kunnen rijden.
1. Wettelijke Observatieperiode
Na de plaatsing van een ICD is er een verplichte wettelijke observatieperiode voordat er bepaald kan worden of u rijgeschikt bent. Binnen deze termijn is autorijden niet toegestaan. De wet maakt hierbij onderscheid tussen twee observatieperioden:
- Observatieperiode van 2 weken: Als de ICD geplaatst is vanwege een verhoogd risico op een levensbedreigende hartritmestoornis, zonder dat u dit eerder heeft doorgemaakt.
- Observatieperiode van 2 maanden: Als de ICD is geplaatst na het doormaken van een levensbedreigende hartritmestoornis.
2. Medische Geschiktheidsverklaring van Uw Cardioloog
Om met een ICD te mogen autorijden, heeft u een medische geschiktheidsverklaring van uw cardioloog nodig. Deze verklaring wordt afgegeven als er gedurende 2 maanden na de ICD-plaatsing geen schok heeft plaatsgevonden.
Houd er rekening mee dat er opnieuw een rijverbod van 2 maanden ingaat op het moment dat uw ICD een terechte schok heeft afgegeven. Als het gaat om een onterechte schok, dan zal de arts u vertellen wanneer u weer mag autorijden.
3. Melding over Uw ICD Maken
Na de implantatie van een ICD wordt u aanbevolen om een melding te maken bij het CBR, echter is het niet wettelijk verplicht. U kunt dit doen door de Gezondheidsverklaring online in te vullen. Dit formulier bevat vragen over zowel uw geestelijke als lichamelijke gezondheid. Het is van groot belang dat u deze vragen volledig en eerlijk beantwoordt.
Na het invullen van de Gezondheidsverklaring, moet u ook de medische geschiktheidsverklaring van de cardioloog meesturen naar het CBR. Vervolgens kan het enkele weken duren voordat u een reactie ontvangt. Zorg er daarom altijd voor dat u dit zo snel mogelijk regelt.
4. Beperkte geldigheid van uw Rijbewijs
Als u rijgeschikt bent verklaard dan is uw rijbewijs maar beperkt geldig. Het rijbewijs van ICD-dragers heeft een maximale geldigheid van 5 jaar. Hierna moet opnieuw beoordeeld worden of u nog rijgeschikt bent.
5. Beperkte Rijbevoegdheid en Code op Uw Rijbewijs
U heeft als ICD-drager alleen de bevoegdheid om een motorvoertuig te besturen uit Groep 1 (A, B, BE, T). Het rijbewijs voor motorvoertuigen uit Groep 2 (C, D, CE, DE) komt helaas te vervallen.
Bovendien ontvangen ICD-dragers een specifieke code op hun rijbewijs. Afhankelijk van het beoogde gebruik van uw voertuig, kunt u een van de volgende codes toegewezen krijgen:
- Code 100 Privégebruik: Deze code geeft aan dat het rijbewijs bedoeld is voor privégebruik, inclusief woon-werkverkeer en privéverplaatsingen.
- Code 101 Beperkt beroepsmatig gebruik: Bij code 101 is het rijbewijs beperkt tot beroepsmatig gebruik, met een maximale duur van 4 uur per dag. Het vervoeren van personen of het onder toezicht laten besturen van anderen is niet toegestaan. Bepaalde beroepen zoals taxichauffeur of rij-instructeur, kunt u dus niet beoefenen.
Veilig Autorijden met een ICD: Belangrijke Tips
Tip 1: Herken de Symptomen
Wees alert op mogelijke symptomen van hartritmestoornissen zoals: duizeligheid, hartkloppingen en kortademigheid. Stop onmiddellijk met rijden en zoek medische hulp als u deze klachten ervaart.
Tip 2: Draag Altijd de ICD-identificatiekaart
Zorg ervoor dat u altijd de ICD-identificatiekaart bij u draagt tijdens het autorijden. Mocht er een noodsituatie ontstaan, dan zijn hulpverleners snel op de hoogte van uw medische toestand en de aanwezigheid van de ICD.
Tip 3: Vermijd Stress en Vermoeidheid
Stress en vermoeidheid kunnen invloed hebben op uw hartritme en het functioneren van de ICD. Plan uw autoritten op tijden waarop u ontspannen en uitgerust bent. Neem regelmatig pauzes tijdens langere ritten om vermoeidheid te voorkomen.
Tip 4: Vermijd Elektromagnetische Apparatuur
De meeste elektrische apparaten in uw omgeving zullen geen invloed hebben op uw ICD, op voorwaarde dat ze goed onderhouden en elektrisch geaard zijn. De ICD is uitgerust met een effectief filter tegen externe invloeden, waardoor u zich in de meeste gevallen geen zorgen hoeft te maken over storingen.
Wij adviseren u echter om voorzorgsmaatregelen te nemen, zoals het vermijden van het plaatsen van uw mobiele telefoon in uw borstzak. Houd deze ten minste op een afstand van 15 centimeter van uw ICD om mogelijke storingen te voorkomen.
Samenvatting: Autorijden met een ICD
- Autorijden met een ICD (implanteerbare cardioverter-defibrillator) is onderhevig aan allerlei wet- en regelgeving.
- Na een ICD-plaatsing geldt een verplichte observatieperiode van 2 maanden of 2 weken, afhankelijk van de reden voor plaatsing.
- Een medische geschiktheidsverklaring van de cardioloog is vereist om te mogen autorijden, na 2 maanden zonder schokken.
- De ICD-plaatsing kunt u zelf melden bij het CBR via een Gezondheidsverklaring met de medische geschiktheidsverklaring van de cardioloog, echter is dit wettelijk niet verplicht.
- Rijbewijzen van ICD-dragers hebben een maximale geldigheid van 5 jaar en worden beperkt tot voertuigen uit Groep 1 (A, B, BE, T).
- Specifieke codes (100 en 101) worden toegevoegd aan het rijbewijs, afhankelijk van het gebruik (privé of beperkt beroepsmatig).
- Belangrijke tips: herken symptomen vroegtijdig, draag altijd de ICD-identificatiekaart, vermijd stress en vermoeidheid, vermijd elektromagnetische apparatuur in de omgeving van uw ICD.