Bij Specialistenzoeker vinden wij het belangrijk dat u op een transparante manier inzicht krijgt in de kosten van een rijbewijskeuring. Hieronder leggen wij op een heldere manier uit hoe de kosten voor een rijbewijskeuring zijn opgebouwd, zodat u een goede inschatting kunt maken van de totaalprijs.
Elke rijbewijskeuring is uniek en daarom kunnen de kosten per persoon verschillen. De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) stelt jaarlijks de maximum tarieven vast. Uit ervaring blijkt dat de meeste rijbewijskeuringen bestaan uit gemiddeld 20 minuten directe tijd en 20 minuten indirecte tijd. In dit overzicht kunt u zien hoe hoog de kosten voor uw rijbewijskeuring ongeveer kunnen uitvallen.
Basistarief: Het basistarief voor de rijbewijskeuring bestaat uit 15 minuten directe tijd en 15 minuten indirecte tijd.
Directe tijd: Betreft de totale duur van de rijbewijskeuring. De tijd wordt gemeten vanaf het moment dat u wordt opgeroepen uit de wachtkamer tot en met het moment dat de arts heeft aangegeven dat de keuring is beëindigd.
Indirecte tijd: De indirecte tijd bestaat uit het voorbereiden van de keuring, de interpretatie van de Eisen Rijgeschiktheid 2000, het duiden van de beschikbare medische informatie en het uitwerken en indienen van het advies.
Opleggingskosten: Betreft de administratieve kosten die in rekening worden gebracht voor het proces voorafgaand aan het medische onderzoek. Deze kosten gelden alleen voor de procedure mededelingen!
Alle keuringsartsen en specialisten. (incl. btw)
Per 5 minuten: Alle keuringsartsen en specialisten. Maximaal 6 toeslagen. (incl. btw)
Per 15 minuten: Alleen psychiaters en neurologen. Maximaal 2 toeslagen. (incl. btw)
Alle specialisten. Exclusief opleggingskosten (incl. btw).
Exclusief opleggingskosten (incl. btw). Deze kosten worden verrekend met het CBR.
*Meer informatie over de prijzenopbouw kunt u vinden op de website van de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa)
Het verschil tussen de Gezondheidsverklaring en mededelingenprocedure ligt bij de oorsprong van de aanvraag voor een beoordeling van uw rijgeschiktheid.
Bij de Gezondheidsverklaringprocedure stuurt u zelf een Gezondheidsverklaring in voor een medisch onderzoek. Bij de Mededelingenprocedure is er een melding gemaakt door derden als er een vermoeden bestaat dat u ongeschikt bent om te rijden. De meeste meldingen worden ingestuurd door de politie, maar dit kan ook gedaan worden door bijvoorbeeld uw behandelend arts.
De kosten voor beide procedures verschillen van elkaar (zie de tabel hierboven). Bij de Gezondheidsverklaringprocedure betaalt u de kosten voor de keuring altijd direct aan de specialist. Bij de Mededelingenprocedure is dit afhankelijk van de keuring.
Belangrijk!: In geval van een mededeling bij middelenmisbruik betaalt u de kosten altijd vooraf aan het CBR.
Het kan voorkomen dat de specialist aanvullende onderzoeken moet verrichten om een compleet beeld te krijgen van uw gezondheidssituatie. Enkele voorbeelden hiervan zijn een bloedonderzoek of een hartfilmpje. Deze kosten zijn niet altijd in het basistarief inbegrepen. Vraag daarom voorafgaand aan de rijbewijskeuring naar de totaalprijs om onverwachte kosten te voorkomen.
Het kan voorkomen dat de keurend arts informatie nodig heeft van uw behandelend (huis)arts. Houd er rekening mee dat als uw (huis)arts kosten in rekening brengt, deze voor uw eigen rekening zijn.
Belangrijk!: Volgens de Wet op de geneeskundige behandelingsovereenkomst (WGBO) heeft u als patiënt altijd recht op kosteloze inzage in en een afschrift van uw medisch dossier, of gegevens daaruit. Dit geldt ook voor uw vertegenwoordiger of gemachtigde. Klik hier voor meer informatie
De kosten voor een rijbewijskeuring worden niet gedekt door het basispakket van uw zorgverzekering en worden doorgaans niet vergoed. Om in aanmerking te komen voor een vergoeding dient u een aanvullende verzekering af te sluiten die de kosten van de keuring dekt. In sommige gevallen is hiervoor een verwijzing van het CBR* vereist. Raadpleeg de polisvoorwaarden van uw (aanvullende) zorgverzekering voor meer informatie over de vergoeding van rijbewijskeuringen.
*Specialistenzoeker.nl is een onafhankelijk platform zonder enige associatie of verbondenheid met het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR).